miercuri, 17 decembrie 2008

Alienari sufletesti …sau spaimele filosofiei

Imi place sa cred ca aparentele lamentari pseudo-pesimistice sunt de fapt constatari realiste…ca nu sunt pasibila de deprimare sau de pessimism, ci ca doar sunt realista…Acum ca stau sa analizez din nou aceasta “inclinatie”, realizez ca realitatea la care ma raportez este simpla iluzie…mare parte din ceea ce ma inconjoara se poate distruge intr-o singura secunda. Aproape intreaga realitate din jurul meu, o realitate de secol XXI, extra tehnologizata, pare rupta din desene animate…Fara pic de substanta, de esenta, de principiu…parca a fost proiectata de un personaj caruia ii functioneaza doar emisfera dreapta, care dupa cum se stie se ocupa cu spatialitatea, concretetea, recunoasterea fetelor si procesarea fina a imaginilor spre deosebire de cea stanga care are “in subordine” tot ceea ce tine de logica, matematica si secventialitate. Ma simt asadar prizoniera unei lumi create din imagini si iluzii, din materialism si present…Uneori simt ca sunt prizoniera propriilor mele dorinte si frustrari, ca sunt prinsa in capcana unei lumi goale in care acum si aici au puteri imperative, unde eu devine zeu supreme iar trupul principalul subiect…Ma simt asemeni ultimului om pe pamant, insa numai in momentele mele de “luciditate”…in rest ma amestec cu imaginile surde ale secolului minune in care m-am nascut.
Poate pare un pic, sau chiar mai mult, a lamentatie, insa chiar cred ca lumea asta in care traim este una de supravata, in care tindem san e afundam din ce in ce mai mult….Se spune ca daca omul in general isi canalizeaza atentia pe un anumit segment, el tinde sa isi “atrofieze” posibilitatile de extindere si se reduce la nivelul in care este canalizat…In cazul asta, exista posibilitati destul de mari san e reducem intreg universal spiritual la o lume a iluziilor, a virtualului, materialului…simturilor in general…Tindem sa adoptam ca filosofie de viata stilul hedonist sis a ne abandonam latura spirituala…Din ce in ce mai multe suflete par sa se piarda in bucatele mici, neintelese si raslete, sa tinda catre statutul de proscrisi din simplul motiv ca nu isi neaga dualitatea spirit-trup.
In cazul asta toate marile si eternele principii filosofice, acel misterios "cunoaste-te pe tine insuti", intreaga munca de cautari si deslusiri ale misterului uman depusa de randuri si randuride ganditori par in van...e ca si cum ciclul misterului uman s-ar fi inchis undeva, lasand locul materialismului...iluziilor si imaginilor...Tindem sa devenim cutii goale, papusi de portelan poleite cu aur in care vidul se instaleaza...

4 comentarii:

  1. filosofia iti da mereu fiori pe sira spinarii, pentru ca pentru ea, pt filosofie adica, teoria ca toata viata e in van, este o teorie plauzibila. culmea unii au curajul sa o justifice.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Această împrăştiere a omului de azi, de care pomeneşti, are, spunea un profesor de-al meu de hermeneutică (Valeriu Gherghel, de la Iaşi), un singur antidot: meditaţia. Meditaţia ca punct de pornire al reconstruirii de sine.
    Aş numi actul acesta "retractilitate spirituală", proprie oamenilor sătui de vampirismul semenilor, al mass-media sau al politicienilor...

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi, ca să fac o glumă, nu cred că tu eşti ultimul om. Adică, nu putem fi mai mulţi! :)
    (deşi, nietzscheean fie spus, ultimii oameni ai lumii vechi pot fi cei dintâi ai lumii noi, ...ceea ce mi se pare destul de optimist)

    RăspundețiȘtergere
  4. NICI EU NU CRED CA SUNT ULTIMIL OM...ERA DOAR UN FEL DE A-MI EXPRIMA CIUDATUL SENTIMENT DE "SINGURA PRINTRE ROBOTEI"...SI E CLAR CA MEDITATIA ITI OFERA ACEA GURA DE AER DE CARE SE PARE CA AM EU NEVOIE UNEORI. sI DA, STEFAN, ITI DA FIORI PE SIRA SPINARII...INDIFERENT DE TEORIE....PRIN SIMPLUL FAPT CA DEZVALUIE ADEVARURI PE CARE NU LE PUTEM DUCE...CA DACA NE-AR FI SCRIS SA LE DUCEM NU NI S-AR MAI DEZVALUI ATAT DE GREU....TOCMAI MUNCA DESLUSIRII LOR CRED CA ARE ROLUL DE A NE PREGATI SUFLETESTE PENTRU ADEVARURILE CE URMEAZA A NE FI REVELATE.
    CONCLUZIA MEA RAMANE INSA ACEEASI, DOAR CA MAI REALISTIC EXPRIMATA...NE INDEPARTAM, NOI CA SI "RASA" DE "INCEPUTURILE UMANITATII"...NE REDEFINIM SI NE REINVENTAM CA OAMENI...DACA DIRECTIA E BUNA SI DACA ASTA ESTE DRUMUL CATRE PRIMUL OM NOU....SAU CATRE ULTIMUL OM VECHI...TIMPUL NE VA DOVEDI

    RăspundețiȘtergere

DE AJUNS CU MONOLOGUL...SA TRECEM LA DIALOG:)