vineri, 20 martie 2009

CRIZA..noua pandemie

Cine a zis ca pandemia inseamna neaparat extinderea unei boli contagioase pe un teritoriu foarte mare?!? Pai cum cine? Dictionarul insusi: "pandemie - PANDEMÍE, pandemii, s.f. Epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare. – Din fr. pandémie. ", in conditiile in care acelasi dictionar defineste Epidemia drept "(fr. épidémie, lat. epidemia) este extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune etc. (Sinonim: molimă)". Asadar, pandemia a fost definita de-alungul timpului drept o boala contagioasa ce se extinde pe un teritoriu foarte mare. Trecand insa peste "introducerea" cu iz "academic" revenim la ideea de baza, si anume modificarea sensului termenului "pandemie" in contextul geo-politic cu radacini economice ce ne marcheaza secolul contemporan.
am ajuns la concluzia ca omenirea s-a schimbat odata cu trecerea de punctus terminus, respectiv anul 2000, inssusi termenii si oamenii cunoscund reale modificari. iata deci ca, pe fondul actualei crize economice putem vorbi de un nou sens al "pandemiei", o noua boala ce actioneaza la nivel de psihic, de societate, care ataca "valorile fundamentale" ale omenirii din ultimele decenii. Criza ideplneste astfel toate conditiile pentru a putea fi numita pandemie: s-a extins cu repeziciune, pe un teritoriu imens, acoperind in totalitate intregul Pamant, este contagioasa, transmitandu-se prin cuvant, prin viul grai al vorbitului si are efecte devastatoare ducand uneori chiar la moartea fizica. Este adevarat ca de cele mai multe ori cel afectat este psihicul pamanteanului, pandemia "criza" avand ca si simptome principale: teama, disperarea, anti-sociabilitatea, inchiderea in sine, incertitudinea, insomnia, depresia, care in cele din urma pot afecta intregulorganism uman provocand "distrugeri" ireaparabile.
Cu toate aceste "calitati" demne de un virus fara antivirus, ca orice rau, si aceasta pandemie-criza ar trebui sa se incadreze in definitia "raului", avand si parti bune, si parti rele. Cheia succesului in cazul pandemie-crize, cred eu, consta in capacitatea persoanelor infectate, de a vedea si partile bune. Avantajul in cazul pandemie-crize, spre deosebire de pandemia clasica, il reprezinta chiar :"posibilitatea" mortii fizice. Ea nu este imuabila, ci poate fi evitata, prin viclesuguri demne doar de Marea Maestra-Ratiunea Umana. Prin instrumentulsau specific, logica, Marea Maestra-Ratiunea poate vedea si partile bune ale pandemie - criza si le poate fructifica pe termen lung.
Putem asadar, vedea in efcetele acestei pandemii chiar valorile afectate, valori precum consumatorismul excesiv, luxul exacerbat, nevoia irationala de acumulare, pierderea moralitatii s a eticii, dorinta de imbogatire prin eforturi de grad variabil intre 0 si 2, concentrarea doar pe latura materiala si tactila a vietii, uitarea de sine, ignorarea statutului de muritor, trecerea lui Dumnezeu la capitolul mit. O astfel de "radiografie" a pamanteanului, total diferit de cel de acum 400 sau chiar 2000 de ani de exemplu nu reprezinta neaparat gradul avansat al dezvoltarii sale, ci mai degraba o alienare a principiilor umane.
Ca urmare a acestor realitati "pamanteanul" si-ar putea lasa Marea Maestra- Ratiunea, sa preia conducerea, convocand de asemenea si sufletul la acest mare Summit, si sa isi reevalueze "valorile" afectate de pandemie. Paote asa va intelege ca Totul este cu masura, ca fara echilibrul dintre cele doua "coincidentia oppossitorum" nimicul il reprezinta chiar el, omul. Poate ca este momentul "transformarii" si re-inventarii valorilor supreme, vechi de mii de ani, printr-o simbioza cu cerintele si conditiile secolului contemporan. poate ca vom invata sa ne pretuim munca si altfel decat prin acumularea de bunuri in exces, poate vom invata ca daca vecinulmoare nu inseamna ca noi devenimnemuritori, poate vom invata ca raul facut azi nu inseamna neaparat binele vesnic, ca poate acolo sus, la judecata de apoi, vom fi cu totii egali, fara lux sau conturi bancare. poate ar trebui sa ne maginam in fiecare secunda in care interactionam cu semenii ca nu stim ce inseamna bani sau lux si sa plecam de la premisa ca suntem egali. Poate asa comportamentul si actele noastre se or modela dupa "credinta egalitatii" si nu dupa "criteriul portofelului"..Poate ca sunt doar "rataciri" de vineri seara ale unui "contagios" sau poate ca acum mi-am lasat Marea Maestra - ratiunea sa-mi cnduca discursul...Nimeni nu poate stii care este adevarul, dar dupa principiul "echilibrului" acesta ar trebui sa se situeze undeva la mijloc...

2 comentarii:

DE AJUNS CU MONOLOGUL...SA TRECEM LA DIALOG:)